Feiten die de aandeelhouders van Eneco zouden moeten weten.

De aandelen van Eneco zijn in handen van 53 Nederlandse gemeenten.

De gemeente Rotterdam bekleedt een uitzonderingspositie.

Een en ander wordt duidelijk vanaf het jaarverslag 2011 van Eneco Holding NV:

“ Aan Eneco verbonden partijen zijn de geassocieerde deelnemingen, joint ventures, en tevens haar bestuurders en commissarissen. Aandeelhouders van Eneco met invloed van betekenis zijn ook verbonden partijen” …   “Eneco past de vrijstelling toe om transacties met verbonden overheidsinstellingen niet toe te lichten. De Gemeente Rotterdam heeft invloed van betekenis”.

Rotterdam (31,69 %) is als enige aandeelhouder een aan Eneco “verbonden partij” en heeft “invloed van betekenis”. Eneco maakt gebruik van de vrijstelling om transacties met Rotterdam niet toe te lichten. De inhoud en reikwijdte van deze bijzondere band met Rotterdam houdt Eneco echter verborgen voor de overige aandeelhouders.

Het aandelenbezit van de overige 52 gemeentelijke aandeelhouders is als volgt :

Den Haag(16,55%), Dordrecht(9,05%), Leidschendam-Voorburg (3,44%), Lansingerland (3,38%), Delft (2,44%), Zoetermeer (2,34%), Pijnacker-Nootdorp (2,10%),
Gemeenten met minder dan 2% van de aandelen:

Aalsmeer,  Achtkarspelen, Alblasserdam, Albrandswaard, Ameland, Amstelveen, Barendrecht, Binnenmaas, Bloemendaal, Brielle, Capelle aan den IJssel, Castricum, Cromstrijen, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Giessenlanden, Goeree-Overflakee,  Gorinchem, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Hardinxveld-Giessendam, Heemstede, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Kollumerland c.a., Korendijk, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard ( gemeente sinds november 2014 door fusie van de gemeenten Bergambacht, Nederlek (aandeelhouder Eneco), Ouderkerk (aandeelhouder Eneco), Schoonhoven en Vlist), Leerdam, Lingewaal, Molenwaard, Nissewaal (gemeente sinds november 2014 door fusie van de gemeenten                 Spijkenisse en Bernisse), Oud-Beijerland, Papendrecht, Ridderkerk, Rijswijk,  Schiedam, Schiermonnikoog, Sliedrecht, Strijen, Uithoorn, Vianen, Westvoorne,  Zandvoort,  Zederik, Zwijndrecht.

De versnippering van het aandelenbezit is volgens Standard & Poor, die periodiek – in opdracht van Eneco –  over de kredietwaardigheid van het bedrijf rapporteert, een groot voordeel voor Eneco: “Limited” link with the owners given the dispersed ownership structure“.

Door de versnippering hebben de aandeelhouders (“owners”) nauwelijks zeggenschap. De 52 aandeelhoudende gemeenten van Eneco zijn verdeeld en machteloos. Alleen Rotterdam is aandeelhouder “met invloed van betekenis” zonder dat de andere aandeelhouders te weten mogen komen wat dit inhoudt.